pátek 10. února 2017

VEGAN BREAD AND TOMATO SOUP - PAPPA AL POMODORO/ VEGANSKÁ ITALSKÁ RAJČATOVÁ POLÉVKA - PAPPA AL POMODORO



I love this soup so much.
Not only is it delicious, but I love it mainly for its versatility.
You can enjoy this as a soup, or as a pasta sauce with whatever your taste buds desire, or as a dip for crispy baked potatoes.
It is that good.
(From this recipe you will get around 5-7 portions.)

Ingrediences:
500 g of fresh ripe tomatoes (important is the sweetness and ripeness)
1 can (425 ml) of whole peeled tomatoes
280 g of tomato paste
270 g or two big onions (roughly chopped – do not bother too much)
3 – 5 garlic cloves (this part is up to you, but 3 cloves are the minimum) (roughly chopped)
1000 ml of vegetable stock
9 g of oregano
5 g of basil
5 g of ground or whole cumin
3 g of salt
3 g of pepper
3 bay leaves
Around 150 g of good quality baguette (optional, but traditional)

In a large pot with a generous amount of olive oil add roughly chopper onions and let them get translucent on a medium high heat, later add all seasoning along with garlic and cook for 2 minutes.
Then, add fresh tomatoes, can of whole tomatoes, tomato paste, veteable stock and stir.
If your choice was to go with baguette, then cut it into around 3 cm big cubes and dump it in with everything else. If not, it doesn’t matter, it will be delicious as well.
Bring it to the boil and then lower your heat to gentle simmer and cook with a lid on for 35 minutes.
After 35 minutes take out the bay leaves and add the mixture into a blender and pulse until smooth or your desirable consistency.
I blended just until there were no big chunks left.
Then, pour it back into your pot and cook for 20 minutes on a medium heat without a lid.
Enjoy it with some bread, baguette, good sour cream or experiment and enjoy it with pasta!





Czech:


Tuto polévku miluji.
Nejen protože je výborná, ale také pro její všestrannost.
Můžete si ji vychutnat jako polévku, či jako omáčku na cokoliv co Vaše chuťové buňky zrovna mají chuť či jako dip pro křupavé pečené brambory.
Je až tak dobrá.
(Z tohoto receptu dostanete zhruba 5-7 porcí.)

Ingredience:
500 g čerstvých zralých rajčat (důležitá je sladkost a zralost)
1 plechovka (425 ml) celých rajčat
280 g rajčatového protlaku
270 g nebo dvě velké cibule (nahrubo krájené – netrapte se s tím zbytečně)
3 – 5 stroužků česneku (tato část je na Vás, ale 3 stroužky jsou minimum) (nahrubo nakrájené)
1000 ml zeleninového vývaru
9 g oregana
5 g bazalky
5 g mletého či celého kmínu
3 g soli
3 g pepře
3 bobkové listy
Okolo 150 g dobré a kvalitní bagety (není nutné, ale je to tradiční)

Do velkého hrnce se štědrým množstvím olivového oleje přidejte nahrubo nakrájenou cibuli a nechte ji zesklovatět na středně vysokém plamenu, později přidejte všechno koření spolu s česnekem a vařte po 2 minuty.
Poté přidejte čerstvá rajčata, plechovku rajčat, rajčatový protlak, zeleninový vývar a zamíchejte.
Pakliže jste se rozhodli zakomponovat bagetu, tak ji nakrájejte na zhruba 3 cm velké kostky a hoďte ji do polévky spolu se vším ostatním. Pokud ne, tak bude ovšem také výborná.
Přiveďte k varu a následně snižte teplotu a duste s pokličkou po 35 minut.
Po 35 minutách vyndejte bobkové listy a nalijte opatrně polévku do mixéru, kde ji umixujte do hladka či do Vaší zvolené konzistence.
Já osobně míchala pouze dokud jsem již neviděla velké kusy.
Poté ji nalijte zpět do hrnce a vařte bez pokličky dalších 20 minut na středním plamenu.
Polévku si vychutnejte s chlebem, bagetou, zakysanou smetanou či zaexperimentujte a přihoďte těstoviny!


Žádné komentáře:

Okomentovat