neděle 19. února 2017

VEGAN CREAMY JAPANESE SWEET POTATO & RED LENTIL SOUP/ VEGANSKÁ KRÉMOVÁ POLÉVKA S JAPONSKÝMI SLADKÝMI BRAMBORAMI A ČERVENOU ČOČKOU



(From this recipe you will get around 6-7 portions - but feel free to freeze it up to 3 months.)

Ingrediences:
670 g of cooked and peeled sweet potatoes (I have used Japanese sweet potatoes)
235 g of onion (or just two big ones) (roughly chopped)
250 g of red lentils (cooked until soft)
4 garlic cloves (halved)
4 g of fennel seeds (whole)
3 g of chilli powder
6 g of cumin
800 ml vegetable stock (hot)
7 g of salt
20 ml of tomato paste
100 ml of soy cooking cream
10-15 g of nutritional yeast

After you cooked your sweet potatoes and red lentils until soft, preheat your big pot on a medium high heat with a generous tablespoon of rice oil or any oil of your choice and add onions in to cook until translucent.
Later, add all seasoning except for the nutritional yeast and cook it for 2 minutes.
Then dump in potatoes, lentils and vegetable stock, cook for 5 minutes and then place everything into a blender and blend until smooth – be careful it will be hot and a lot of steam.
After everything is perfectly blended, place it back into a pot and add the cooking cream and the nutritional yeast.
Stir well and on a medium low heat cook for 10 minutes.
Enjoy on it’s own or with the classic avocado toast!




Czech




(Z tohoto receptu Vám vzejde cca 6-7 porcí - ale nebojte se polévku zmrazit až po dobu 3 měsíců.)

Ingredience:
670 g vařených a loupaných sladkých brambor (Použila jsem Japonské sladké brambory)
235 g cibule (či dvě velké) (nahrubo nakrájené)
250 g červené čočky
4 stroužky česneku (nakrájeného na půlku)
4 g fenyklových semínek (celých)
3 g chilli prášku
6 g kmínu
800 ml zeleninového vývaru (horkého)
7 g soli
20 ml rajčatového protlaku
100 ml sojové smetany na vaření
10 – 15 g Lahůdkového droždí

Poté co jste uvařili sladké brambory a čočku do měkka, předehřejte velký hrnec na středně vysokou teplotu s velice štědrou polévkovou lžící rýžového oleje či oleje Vaší volby a přidejte cibuli, kterou nechte zesklovatět.
Následně přidejte všechno koření krom Lahůdkového droždí a vařte po 2 minuty.
Po dvou minutách přihoďte brambory s čočkou, zeleninovým vývarem, povařte po 5 minut a vše přelijte do mixéru, kde mixujte do hladka – buďte ovšem opatrní kvůli páře a vařící směsi.
Když je nakonec vše perfektně umixováno, tak nalijte polévku zpět do hrnce, přidejte smetanu a Lahůdkové droždí.
Pořádně zamíchejte a na středně slabém plameni vařte po 10 minut.
Vychutnejte si samo o sobě či s klasickým avokádovým toastem!

Žádné komentáře:

Okomentovat