pondělí 13. února 2017

VEGAN CHILLI QUINOA FILLING/VEGANSKÁ CHILLI QUINOA NÁPLŇ




(From this recipe you will get around 7-9 portions – but I do recommend you to freeze what is left up to 3 months and then enjoy it whenever you crave good chilli)


Ingrediences:
240 g of quinoa
520 g of sweet potatoes (boiled and mashed)
240 g of red kidney beans
285 g of sweet corn
470 g of peppers ( one red bell pepper and one yellow )
100 g of mushrooms
320 g of tomato paste
900 ml of hot vegetable stock
3 g of turmeric
10 g of marjoram
5 g of basil
14 g of smoked paprika
8 g of whole cumin
4 g of chilli powder
18 g of Nutritional yeast
4 cloves of garlic
2 g of cinnamon
Big handful of flat leaf parsley

In a big pot preheated on a medium to high heat  with a tablespoon of olive oil, add onions and sweat them for 5 minutes, then add parsley and mushrooms and cook for 5 more minutes.
Later, add peppers, tomato paste along with all seasoning and vegetable stock, stir and add in also your sweet potatoes mixture, stir again and bring it to the boil.
After that, lower down the heat to a medium low and cook it with a lid on for 40 minutes.
After 40 minutes taste and add beans and corn.
Stir everything together and cook for 15-20 more minutes on a medium high heat.
And after 55 minutes to an hour, turn off your stove and let it cook in its own heat without a lid and then serve.


Tip no.1 - serve with tortillas
Tip no.2 - mix it with quinoa and then fill your tortillas with it
Tip no.3 – if you like your chilli more sweet, then add 5 g of cinnamon instead of 2 g and 5 g of brown sugar
Tip no.4 – never forget fresh toppings like sweet corn, nuts, seeds, fresh peppers, spring onion or your favorite salad


Czech:


(Z tohoto receptu Vám vznikne cca 7-9 porcí - ale já vřele doporučuji zmrazit to co zbude až po dobu tří měsíců, aby byla možnost si dát chilli kdykoli na něj budete mít chuť)


Ingredience:
240 g bílé quinoi
520 g sladkých brambor (uvařených a najemno ušťouchaných)
240 g červených fazolí
285 g sladké kukuřice
470 g paprik (jednu papriku žlutou a červenou)
100 g žampionů
320 g rajčatového protlaku
900 ml horkého zeleninového vývaru
3 g kurkumy
10 g majoránky
5 g bazalky
14 g uzené papriky
8 g celého kmínu
4 g chilli prášku
18 g Lahůdkového droždí
4 stroužků česneku
2 g skořice
Velká hrst hladkolisté petržele

Do velkého hrnce předehřátého na středně vysokou teplotu s polévkovou lžící oleje, přidejte cibuli a nechte ji pěnit asi 5 minut, poté přidejte petržel spolu s žampiony a vařte dalších 5 minut.
Poté přidejte papriky, rajčatový protlak spolu se vším kořením a zeleninovým vývarem, zamíchejte a následně přidejte šťouchané brambory, znovu zamíchejte a přiveďte k varu.
Poté teplotu snižte na středně nízkou a vařte s pokličkou po 40 minut.
Po 40 minutách ochutnejte a přidejte fazole a kukuřici.
Vše zamíchejte a vařte na středně vysoké teplotě dalších 15-20 minut.
Po 55 minutách či hodině, vypněte vařič a nechte dovařit ve své vlastní teplotě a následně servírujte.


Tip. 1 – servírujte s tortillami
Tip. 2 – smíchejte s quinou a naplňte tím tortilly
Tip. 3 – pakliže máte rádi chilli sladší, přidejte 5 g skořice místo 2 g a 5 g hnědého cukru
Tip. 4 – nikdy nezapomínejte na čerstvé přídavky jako sladkou kukuřici, oříšky, semínka, čerstvé papriky, jarní cibuli nebo Váš oblíbený salát





Žádné komentáře:

Okomentovat