pondělí 3. října 2016

Carot cake / Mrkvový koláč

I remember that aproximetely month before I went vegan I was addicted to gluten free carot cake I used to buy almost every day during my holiday job and healthy food store.
So I tried to recreated it.
I turned out great.
It is little bit healthier version of it so next time I will make it just like I remember that dairy carrot cake was! But this one is soooo goood!



Ingrediences:

250g of oat flour
150g of oats
50g of flour of whatever type you prefer
3 giant chia eggs
50ml of water
40g of butter
200ml of almond milk
60g of sugar or any type of sweetener
Baking powder for gingerbread mine had 20g and it was made for 500g of flour + 1 teaspoon or baking soda
2tbs of vanilla extract
3 tsp of seasoning for gingerbread
300g of carrot (grated to thin pieces)
30g of almonds or para nuts

Chia egg:
for this recipe i made big ones with 3 tablespoons and 10-15 tbs of water, it just needs to be cover well and leave it at least for 30min to rest or like me for a night.


For icing: 110g of powdered sugar 30ml of lemon (to me it depends on how thick you want your icing honestly)

Preheat your oven for 200 degrees I baked my cake in a round tin around 30cm big Like the classic pie tin and place baking paper in it.
 First mix you dry ingrediences flour, oats, sugar, baking powder,baking soda, seasoning for gingerbread. Then in the separate bowl mix chia egg, milk, butter (heated would be better but dont put freshly heated in to the bowl), vanilla extract, and water in room temperature.
Pour your liquid ingrediences into bowl with dry ones and mix very well and add grated carrot. Then add pinch of salt for awakening sweet flavor in our dough and put it into tin and then oven for 25 min.
But before turn down temperature on 180 degrees. After 20 min check it its getting brown and make test with toothpick, if it will not come out clean then leave it max to 30 min.
After that you are done, but because i didnt put much sugar into the dough i will add sugar icing on the top of the cake, just wait until it will be cold.

Then mix sugar with a lemon juice place it on cake and sprinkle some almonds on top. Put your cake into refrigerator for aproximetely 30min to 1 hour and you can eat it.

 (If you can wait this long)

 Enjoy!


Czech:

Pamatuji si, že zhruba měsíc předtím než jsem se stala veganem, jsem byla závislá na bezlepkovém mrkvovém koláči, který jsem si každý den kupovala během mé letní brigády v obchodě se zdravou výživou.
Takže jsem ho zkusila napodobit.
A vyvedl se skvěle.
Je to trochu zdravější verze a ne uplně 100% identická, takže příště ho udělám tak aby chutnal stejně jako ten s mléčnými produkty co jsem jedla. Ale i tak, tenhle je skvělý!

Ingredience:

250g ovesné mouky
150g ovesných vloček
50g mouky Vašeho uvážení
3 velká chia vejce
50ml vody
40g másla
200ml mandlového mléka
60g cukru či jiného sladidla
Kypřící prášek pro perník (Můj byl určený pro 500g mouky  a měl 20g) + 1 čajová lžička jedlé sody
2 polévkové lžičky vanilkového extraktu
3 čajové lžičky koření pro perník
300g mrkve (strouhané na malé kousky)

Chia vejce:
Pro tento recept jsem udělala 3 vejce pomocí 3 polévkových lžič chia semínek a 10ti polévkoých lžic vody(můžete přidat více vody). Vše smícháno dohromady a necháno při pokojové teplotě či v lednici odpočinout minimálně 30 minut či nejlépe přes noc.

Poleva:
110g práškového cukru
30ml citronové šťávy

Předehřejte troubu na 200 stupňů.
Já jsem pekla můj koláč v kulaté formě o velikosti 30cm, kterou jsem vyložila pečícím papírem.
Nejdříve namíchejte suché ingredience jakožto: mouka, ovesné vločky, cukr, kypřící prášek, jedlou sodu, koření na perník a v další míse namíchejte chia vejce, mléko, máslo (rozteklé či změklé při pokojové teplotě), vanilkový extrakt a vodu při pokojové teplotě.
Nalijte tekutý mix do mísy se suchým mixem a dobře promíchejte, nakonec přidejte nastrouhanou mrkev a špetku soli. Opět důkladně promíchejte a nalijte do pečící formy.
Následně vložte do trouby na 180 stupňů na 25minut (mějte na paměti, že každá trouba peče jinak)
Po 20ti minutách zkontrolujte jak se peče koláč, zda se nepálí a začíná tuhnout a nechte jej péct dalších 20-30minut.
Po 20-30 minutách zkontrolujte koláč pomocí párátka - pakliže vyleze čisté - máte hotovo! (skoro)
Poté co vyndáte koláč z trouby nechte jej kompletně vychladnout a mezitím, protože se nedalo hodně cukru do koláče, tak se dá citronová poleva navrch.
Následně smíchejte citronovou šťávu s cukrem, který vyšleháte do krému a nalijte ji na koláč a posypte mandlemi.
Nakonec dejte koláč na 30min - 1 hodinu do lednice a můžete jíst!



Žádné komentáře:

Okomentovat