čtvrtek 13. října 2016

Spicy tomato soup with beans and corn/ Pikantní rajčatová polévka s fazolemi a kukuřicí


Well there is nothing complicated - Is it soup? Yes it is.
Is it warm? Yes it is.
Is it spicy? Well a little bit yes.
Does it taste like everything you  possibly need during cold, foggy days in the fall?
YES IT DOES!

Ingrediences:
630g of tomatoes (mix of regular tomatoes and cherry ones)
1 clove of garlic
1 medium chopped onion
110g of corn
350 ml of vegetable stock
3 tablespoon of lime juice
1 and ½ tablespoon of  nutrititional yeast
1 teaspoon of pepper, salt and ½ teaspoon of chilli flakes
1 big bay leaf
1 can of beans in tomato sauce
1 teaspoon of oregano, basil, marjoram, dry vegetable seasoning (it is basically salt with vegetable flavor)


Chop the onion into small pieces and add them into a large pot, let it get translucent (it takes + - 5 mins) and add minced garlic, stir for 3 mins and add tomatoes which had been prechopped into small cubes.
Also add vegetable stock, lime juice, nutritional yeast, salt, pepper, chilli flakes (with chilli proceed slowly and carefully) and let it on simmering heat for 20-30 minutes.
After tomatoes get soft and water/stock created some sort of sauce from them.
Stir everything together and add the last thing – corn and can of beans in tomato sauce.
That will break down spice from chilli flakes.
Cook another 5 minutes and soup is done!
It is perfect for cloudy, cold fall days along with piece of toasted bread.

PS.: Also sour cream on top will be amazing!

Czech:
Nic složitého to není - Je to polévka? Je.
Je horká? Je.
Je pikantní? Trochu ano.
Chutná to jako všechno co budete eventuálně potřebovat během chladných, mlhavých dnů podzimu?
ANO CHUTNÁ!

Ingredience:
630g rajčat (mix klasických + cherry rajčat)
1 stroužek česneku 
1 nakrájená cibule na středně velké kostičky
110g sladké kukuřice
350ml zeleninového vývaru
3 polévkové lžíce limetkové šťávy
1 a 1/2 polévkové lžíce Lahůdkového droždí
1 čajová lžíce pepře, soli a 1/2 čajové lžičky chilli "vloček"
1 velký bobkový list
1 plechovka fazolí v rajčatové omáčce 
1 čajová lžíce oregana, bazalky, majoránky, suchého koření na zeleninu
(Je to v podstatě sůl se zeleninovou příchutí)

Nakrájejte cibuli na malé kousky a dejte je do hlubokého hrnce (s trochou másla, oleje či vody) a nechte je zesklovatět (to trvá + - 5 minut) a přidejte nadrcený česnek, míchejte 3 minuty a přidejte rajčata, která byla přednakrájena do malých kostiček.
Vše vaříme na střední až vysokou teplotu.
Přidejte zeleninový vývar, šťávu z limetky, Lahůdkové droždí, sůl, pepř, chilli vločky (s chilli opatrně) a nechte vše vařit na velmi jemnou teplotu, při které vše budeme dusit po 20-30 minut.
Když změknou rajčata, vytvoříse postupně z vody či vývaru hutnější omáčka.
Do té přidejte kukuřici a fazole v rajčatové omáčce.
Sladká kukuřice trochu zjemní pikantnost chilli.
Povařte dalších 5 minut a polévka je hotova.

Je perfektní pro zamračené, studené podzimní dny spolu s opečeným chlebem.

PS.: Zakysaná smetana na vrchu by byla také skvělá!






Žádné komentáře:

Okomentovat