čtvrtek 6. října 2016

Sweet potato fries! / Hranolky ze sladkých brambor

Do you have that moment, when you have no idea what kind of side dish you want or what to eat, so your side dish sometimes becomes your main dish? That happend to me. But you know fries, are always good idea. And these ones are the best!



Ingrediences:


300g of sweet potato, peeled and sliced into regular shapes (max 1 cm thick)
2 tablespoons of Tamari
1 tablespoon of garlic powder or 1 clove or garlic
1/2 teaspoon of pepper
1 teaspoon of salt
1 tablespoon of Nutritional yeast
Olive oil for marinade

Peel potatoes and cut them into regular max 1 cm thick fries and place them into deep bowl, sprinkle them with + - 30ml of olive oil, add salt, pepper, garlic powder or garlic, Tamari, nutritional yeast and shake everything in a bowl, so everything will get evenly coated.
Let them marinade for at least 30minutes and then, it is up to you if you fry them or bake them.
I fried them until crispy for at least 10-14 minutes on a medium to high heat and it was delicious.

I ate them with my homemade tofu sauce, for which I will give you soon!


Czech:

Taky máte takové chvilky, kdy ani nevíte jaký druh přílohy si dát či co jíst a tak se Vaše příloha stane občas hlavním jídlem?
Tak to se stalo mě.
Ale hranolky jsou vždycky dobrý nápad.
A tyhle jsou nejlepší.

Ingredience:

300g sladkých brambor, oloupaných a nakrájených do maximálně jeden cm tlustých hranolek
2 polévkové lžíce Tamari 
1 polévková lžíce česnekového prášku či 1 stroužek česneku
1/2 čajové lžičky pepře
1/2 čajové lžičky soli
1 polévková lžíce Lahůdkového droždí
Olivový olej pro marinování

Oloupejte a nakrájejte brambory do pravidelných maximálně  1cm tlustých hranolek a dejte je do hluboké mísy, polijte je + - 30ml olivového oleje, přidejte sůl, pepř, česnekový prášek, Tamari, Lahůdkové droždí a vše promíchjte či protřepte dohromady tak, aby každý hranolek byl pokrytý.
Nechte je uležet/marinovat po alespoň 30 minut a následně je na Vás jakých způsobem je budete upravovat. Zda péct či smažit.
Já je smažila dokřupava zhruba  10 - 14 minut na středním až vysokém stupni a byly skvělé!

Dala jsem je dohromady s mojí domácí tofu zálivkou, na kterou Vám dám recept velice brzy!


Žádné komentáře:

Okomentovat