pondělí 17. října 2016

Vegetable gravy with carrots and mushrooms, creamy herb potatoes and spinach/ Zeleninový sos s mrkvemi a houbami, krémové brambory s bylinkami a špenátem





 I love experimenting in cooking, trying to combine various of combinations and creating something new, but sometimes I really enjoy classic recipes. Comfort food (
Comfort food is food which provides a nostalgic or sentimental value to the consumer). Food that is easy to make and yet so delicious.
This silky smooth vegetable gravy with spinash in combination with creamy mashed potatoes with herbs will lift your day.




Vegetable gravy:
250g of mushrooms (sliced into half or medium sized cubes)
2 medium sized onions (thinly sliced into small pieces)
2 cloves of garlic (minced)
1 handful of parsley (chopped)
2 big carrots – around 200-250g (chopped into around 1,5cm x 1,5cm big cubes)
450ml of vegetable stock
1 teaspoon os salt
1 teaspoon of cumin
1 teaspoon of paprika
4 balls of allspice
2 bay leafs
½ a teaspoon of Nutritional yeast
1 and ½ teaspoon of Tapioca starch (or you can use potato or corn starch, but I prefer Tapioca)


First, preheat your pan or pot, it is upto you, I have used large pan and preheat it to medium to high heat with a teaspoon or two of olive oil or butter.
Then, add onions and let them get get translucent. After around 5-10 mins add carrots and mushrooms along with all the seasoning and stir well, add vegetable stock and lower the heat to simmer with a lid on. This is really important, because to make this gorgeous gravy and make all the flavors just pop, you need time.
You will proceed with simmering heat for around 20-30 minutes and then taste a carrot. If it is „all dente“ then it is great and you will now start with reducing the liquid, so bring up the heat to medium to high heat and let it bubble away. But don't forget to stir from time to time.
In the moment, when you have around 1/3 of liquid and your liquid begin to look little bit glossy and thicker, add Tapioca starch mixed with 2 tablespoons of water and add it to your pan. Stir well until it gets thicker and even more glossy. If you want more gravy, you can leave 2/3 of liquid and just add ½ teaspoons more of tapioca. It is really upto you.
And the gravy is done. You can take out the vegetable, but I thought that it will be a shame so I leave it where it is. To make it even more glossy looking and sweet add 1 teaspoon of butter.
PS.: You can always make gravy little stronger by cooking it longer, but for that, make sure your heat is really low even lower that simmering heat.


Creamy mashed potatoes with herbs

Around 1 and ½ kilo of golden potatoes with skin on (cut them into even cubes)
1 big handful od parsley (chopped)
50-70ml of cream
½ teaspoon of salt and pepper
Just boil the potatoes until soft, for around 20 minutes and then mash them, add salt, pepper, cream, parsley and you are done!


Spinach
400g of frozen chopped spinach
2 tablespoons of cream
½ teaspoon of salt and pepper
1 clove of garlic (minced)

Put your frozen spinach into pot and on medium to high heat let it defrost, then add seasponing, garlic, cream and let it cook for 10minutes or until all water evaporates.


Czech:

Miluju experimentování ve vaření, kombinování mnoha způsobů či chutí a tvoření něčeho nového, ale občas přijde moment, kdy si velice užívám klasické recepty. Tzv COMFORT FOOD (Comfort food je jídlo, které poskytuje nostalgickou či sentimentální hodnotu - řekla Wiki)
Jídlo, které je snadné v přípravě a pořád chutné.
Tato hedvábně hladká omáčka/sos se zeleninou, špenátem v kombinaci s krémovými šťouchanými bramborami s bylinkami, pozvedne Váš den.

Zeleninová omáčka/sos:
250g žampionů (klasických či krémových - nakrájených na poloviny či středně velké kostičky)
2 střední cibule (nakrájené na jemno)
2 velké stroužky česneku (utřeného)
1 plná hrst petřžele (nakrájená na jemno)
2 velké mrkve (okolo 200-250g - nakrájené na cca 1,5cmx1,5cm velké kostky)
450ml zeleninového vývaru
1 čajová lžíce soli
1 čajová lžíce kmínu
1 čajová lžíce papriky
4 kuličky nového koření
2 bobkové listy
1/2 čajové lžičky Lahůdkového droždí
1 a 1/2 čajové lžičky Tapioky (můžete použít i bramborový škrob pokud nemáte, ale bramborový škrob trochu pozmění chuť)

Nejdříve předehřejte svojí pánev či hluboký hrnec, to už je na Vás, já ale vařila na veliké pánvi na střední až vysokou teplotu s dvěma čajovými lžičkami olivového oleje/či másla.
Potom, přidejte cibule a nechte je zesklovatět. Po cca 5-10ti minutách přidejte mrkve a houby, spolu s kořením a zamíchejte, přidejte zeleninový vývar a snižte teplotu vaření na mírné vření/dušení.
Nízká teplota je velice důležitá, protože k tomu aby se vytvořila hustá,sametová omáčka je potřeba dostatek času.
Takhle vše necháte za občasného míchání vařit po cca 20-30 minut a pak ochutnejte mrkev. Pokud bude tzv. all dente, tak se vše vaří tak jak má a nyní přijde moment, kdy začneme redukovat tekutinu, takže zvyšte teplotu vaření na střední až vysokou a bez pokličky to nechte postupně za pravidelného míchání vypařit.
V moment, kdy budete mít okolo 1/3 tekutiny co jste měli na začátku a tekutina začne vypadat leskle a být hustší, přidejte Tapioku smíchanou s dvěma polévkovými lžícemi vody a přidejte to do Vaší směsi. Neustále míchejte dokud se omáčka nestane ještě více hustá a lesklá.
Pakliže chcete více omáčky, tak nechte vyvařit jen 1/3 tekutiny a přidejte jen o 1/2 čajové lžíce Tapioky více. Tohle záleží na Vás.
A nyní už máte hotovo. Můžete vyndat zeleninu, ale mě to přišlo jako škoda, takže jsem ji nechala tam kde je.
Pokud chcete omáčku více krémovou a sladkou,přidejte 1 čajovou lžičku másla.
PS.: Vždy můžete udělat omáčku silnější tím, že ji budete vařit déle, ale pro to, mějte na paměti, že teplota musí být velice nízká a občas nižší než vření.

Krémové šťouchané brambory s bylinky
1 a 1/2 kg brambor cca - neloupaných a nakrájených do rovnoměrných kostek
1 velká hrst petržele (nakrájené na jemno)
50-70ml smetany
1/2 čajové lžičky soli a pepře (přidejte dle své chuti)

Uvařte brambory do měkka, po dobu cca 20 minut a následně je našťouchejte,přidejte sůl,pepř,smetanu, bylinky a máte hotovo!

Špenát
400g mraženého sekáného špenátu
2 polévkové lžíce smetany
1/2 čajové lžičky soli a pepře
1 stroužek česneku (utřený)
Dejte do hrnce svůj mražený špenát na střední až vysokou teplotu vaření a nechte jej rozmrazit, následně přidejte koření, česnek, smetanu a vařte 10 minut či dokud se nevypaří všechna voda.





Žádné komentáře:

Okomentovat