středa 7. prosince 2016

VEGAN ASIAN STYLED MIX LOADED WITH VEGETABLE, ROASTED ALMOND TOFU AND BROWN RICE/VEGAN ASIÍ INSPIROVANÝ MIX SE ZELENINOU, RESTOVANÝM MANDLOVÝM TOFU A HNĚDOU RÝŽÍ





As I promised – vegan recipes will be a regular thing on this blog, so here is the one, that you will fall in love with!
It is easy, loaded with vegetable, vitamins, protein.
Packed with flavor and filling!
Let’s make this dish!


(This recipe makes around 7-8 portions)

Ingrediences:


2 big onions (finely chopped)
1 big leek (sliced)
1 zucchini (chopped into medium sized cubes)
2 pak choi (remove sticks from leaves and slice the hard parts in the center horizontally, remove the leaves – do not throw them away, we will use them! – and cut the hard white centre vertically in half)
100g of mushrooms (roughly chopped)
500ml of vegetable stock
200g of green beans (frozen)
350g of chinese vegetable mix (frozen)
200g of almond tofu (cut them in slices or cubes, but not more than 0,5cm thick)
5g of paprika
8-10g of pepper or mix it with chilli flakes (add more or less, depending on how spicy you want it to be)
10g of turmeric powder
10g of curry powder
6g of ground cumin
1 ½ teaspoon more of salt (add more or less)





SAUCE:

1 big tablespoon of peanut butter
25ml of regular soy sauce
45ml of sweet soy sauce
45ml of Tamari
3 big garlic cloves (minced)
40ml of water
1 tablepoon of Nutritional yeast


Preheat a large skillet with two tablespoons of rice oil on a medium high heat and add onions and allow them to get translucent.
After few minutes add leek and stir together, after 4-5 minutes add mushrooms and lower the heat to medium.
Stir ocasionally for 5-8 minutes.
Meanwhile, preheat another pan or a pot and add a teaspoon of oil and cook and also roast your zucchini until golden.
Set it aside.
To your leek, onion, mushroom mixture add sauce along with 500ml of vegetable stock and bring it to boil.
Add all dry seasoning and stir until combined.
Now it is a time to add pak choi, cook it for 7-8 minutes or until soft.
But lower the heat to medium low, so you don‘t evaporate sauce, that you created.
Then, add frozen beans, chinese vegetable mix and stir, the last thing to add is roasted zucchini.
Mix and cook on medium low for 10 minutes maximum.
If you want a little less sauce – put your heat to medium high or high but keep stiring!
I wanted a lot of sauce, so I eventually added little bit more stock, but that is optional.
Add more or less, it is upto you!

With ALMOND TOFU IT IS SIMPLE!

Preheat your pan with tablespoon or two of rice oil and add sliced tofu.
Season it with generous amount of salt and pepper and let it get crispy and golden brown!

Boil your favorite type of rice, put the mixture on, top it with some more SWEET SOY SAUCE (I love it okay?!) and sprinkle sesame seeds on top!
It is up to you!
Hope you will love it like I do and if you try this recipe, let me know!




Czech:


Jak jsem slíbila, že veganské recepty budou častým jevem na tomto blogu, tak teď je tu ten, do kterého se zamilujete!
Je snadný, bohatý na zeleninu, vitamíny a protein.
Plný výborné chutě a sytosti!
Tak jej pojďme uvařit!

(Tento recept je pro zhruba 7-8 porcí)


Ingredience:

2 velké cibule (najemno nakrájené)
1 velký pórek (nakrájený na kolečka)
1 cuketa (nakrájená na středně velké kostičky)
2 pak choi (oddělte listy od tvrdého zbytku a nakrájejte tvrdé části nejdřív horizontálně a pak vertikálně na dvě části či na proužky – nevyhazujte listy! Ty také použijeme!)
100g žampionů (nahrubo nakrájené)
500ml zeleninového vývaru
200g fazolových lusků (mražených)
350g mixu čínské zeleniny (mraženého)
200g mandlového tofu (nakrájejte na tenké plátky či kostičky, ale ne více než 0,5cm tlustší)
5g papriky
8-10g pepře nebo udělejte mix pepře a chilli (přidejte více či méně)
10g kurkumy prášku
10g curry prášku
6g mletého kmínu
1 ½ čajové lžičky soli (více či méně)





Omáčka:

1 velká polévková lžíce arašídového másla
25ml obyčejné sojové omáčky
45ml sladké sojové omáčky
45ml Tamari
3 stroužky utřeného česneku
40ml vody
1 polévková lžíce Lahůdkového droždí


Předehřejte velikou pánev s dvěma polévkovými lžícemi rýžového oleje na středním a velikém plameni a přidejte cibuli a nechejte je zesklovatět.
Po pár minutách přidejte pórek a promíchejte, po 4-5 minutách přidejte houby a snižte na střední plamen.
Míchejte občas po dobu 5-8 minut.
Mezitím, předehřejte další pánev či hrnec s čajovou lžící oleje a vařte a následně smažte cuketu dozlatova.
Dejte ji mezitím stranou.
K Vašemu mixu hub, pórku a cibule přidejte omáčku s 500ml zeleninového vývaru.
Přidejte vše suché koření a zamíchejte vše dohromady.
Nyní přidejte pak choi a vařte jej po 7-8 minut nebo do změknutí.
Snižte plamen na středně malý, aby nevyprchala omáčka, kterou jste právě vytvořili.
Poté přidejte mražené lusky, asijský mix zeleniny, zamíchejte a nakonec přidejte osmaženou cuketu.
Zamíchejte a na středním plameni vařte po 10 minut maximálně.
Pokud chcete trochu méně omáčky – dejte plamen na střední až vysoký, ale nezapomeňte míchat!
Já osobně chtěla trochu více omáčky, tak jsem přidala o maličko víc vývaru, ale to není nutné!


S Mandlovým TOFU je to snadné!

Předehřejte pánev s polévkovou lžící či dvěma rýžového oleje a přidejte nakrájené tofu.
Okořeňte štědrou porcí soli a pepře a nechejte jej osmažit do zlatova!

Uvařte Váš oblíbený druh rýže, přidejte mix, polijte sladkou sojovou omáčkou (ANO MILUJI JI?!) a posypte sezamovými semínky!
Je to na Vás!

Doufám, že Vám budete tento recept chutnat tak jako mě a pakliže jej vyzkoušíte, dejte mi vědět!




Žádné komentáře:

Okomentovat