čtvrtek 15. prosince 2016

VEGAN CAULIFLOWER/KALE SOUP/VEGAN KVĚTÁKOVÁ POLÉVKA S KADEŘÁVKEM





Everytime I go shopping and I already have planned what I am going to do and if that „thing“ is going to be soup, I keep telling myself : „buy just enough for few days, you are the one eating it“ but then, this is in sale, that thing as well, and I go home with the heaviest bag in the world.
But it was worth it!
I would like to show you a really simple, yet delicious soup, that you can eat no matter regardless the season or you can make it for Christmas dinner, which is just around a corner.



Ingrediences:

1 cauliflower head (divide it into florets)
2 onions (finely chopped)
1 leek (chopped)
150g of celery
60g of parsley root
3 caroots
100g of kale (chopped into bite sized pieces)
1 kohlrabi
1400ml of vegetable stock
4 garlic cloves (minced)
1 ¼  teaspoon of pepper
1 ½  teaspoon of salt
1 ½ teaspoon of marjoram
1 ½ teaspoon of ground cumin
1 ½ teaspoon of paprika
3 bay leaves
6 balls of all spice
1 teaspoon of full fat mustard


A trick in making a good soup is to keep your vegetable unsliced and cook it on low heat for long.
So do not chop your carrots, parsley root,celery, kohlrabi and keep your florets big.
Into a large pot, add a tablespoon of butter and once preheated to medium high heat, add your onions and let them get translucent.
Later on, add leek and again, let it be for around 5 minutes.
Then, add your garlic and dry seasoning and stir.
After that, add all your vegetable along with vegetable stock, teaspoon of mustard and stir.
Bring it to the boil and then lower the heat to simmer and cook it this way for around 30-50 minutes or until vegetable goes soft.
Then, take out the carrots, parsley root,celery, kohlrabi and chop it into bite sized pieces as well and add it back to your pot, bring your heat to the medium high again, taste it and if everything is okay for you, add kale at the very last minute. That will be cooked in seconds.

And this is my easy peasy soup!


TIP: If you want your soup to be stronger,put heat to minimum after boiling and cook it for an hour or so or until vegetable gets soft but not mushy.





 Czech:


 Pokaždé, když jdu nakoupit, tak si předem naplánuji, co budu dělat a pakliže ta „věc“ bude polévka, tak si opakuji: „hlavně kup jen tolik, aby jsi toho měla jen tolik kolik potřebuješ na pár dní, protože jsi to jen ty, kdo to jí“, ale potom vidím, že tohle a tamto je ve slevě a jdu nakonec s nejtěžší taškou na světe domů.
Ale stálo to za to tentokrát!
Ráda bych Vám ukázala velice snadnou, ale přesto výbornou polévku, kterou můžete jíst nehledě na roční období či ji můžete udělat na Vaší Vánoční večeři, která je hned za rohem.



Ingredience:

1 květák (rozdělte do růžiček, pokud možno stejných velikostí)
2 cibule (najemno nakrájené)
1 pórek (nakrájený)
150g celeru
60g kořenu petržele
3 mrkve
100g kadeřávku (nakrájejte jej na velikosti na jeden skus)
1 kedlubna
1400ml zeleninového vývaru
4 stroužky česneku (utřeného)
1 ¼ čajové lžičky pepře
1 ¼ čajové lžičky soli
1 ¼ čajové lžičky majoránky
1 ¼ čajové lžičky mletého pepře
1 ¼ čajové lžičky papriky
3 bobkové listy
6 kuliček nového koření
1 čajová lžička plnotučné hořčice



Trik v tom udělat opravdu dobrou polévku je v tom, nechat zeleninu v celku a vařit po dlouhou dobu.
Takže nekrájejte mrkve, kořen petržele, celer, kedlubnu a i růžičky květáku se snažte mít co největší.
Do velkého a hlubokého hrnce na vařiči o středně vysoké teplotě přidejte máslo a po předehřátí přidejte cibuli a nechte zesklovatět.
Chvíli na to přidejte pórek a zapomeňte na něj po cca 5 minut.
Později přidejte česnek a vše sypké koření a zamíchejte.
Poté přidejte všechnu zeleninu spolu se zeleninovým vývarem a lžičkou hořčice a opět zamíchejte.
Přiveďte k varu a poté snižte teplotu a duste na nízké teplotě po 30-50 minut či až změkne zelenina.
Vyndejte následně zeleninu a nakrájejte na malé kousky, vraťte do hrnce a znovu přiveďte k varu.
Ochutnejte, zda polévka nepotřebuje trochu více soli či jiného koření a na poslední minutu přidejte nakrájený kadeřávek, který bude uvařený za pár vteřin.
A tak se dělá opravdu snadná polévka!


TIP:
Pokud chcete polévku opravdu silnou, po přivedení k varu snižte teplotu na opravdové minimum a vařte po dobu jedné hodiny či déle do změknutí zeleniny.

Žádné komentáře:

Okomentovat