neděle 22. ledna 2017

THE BEST VEGAN BURGER!/ NEJLEPŠÍ VEGANSKÝ BURGER!



What can be more delicious?

Imagine a fresh bun smeared with butter and slightly toasted on a pan until golden.
Fresh vegetable.
Creamy mayonnaise with finely chopped onions, pickles and mixed with tiny splash of pickle brine.
And most importantly – a delicious patty.
Seasoned into perfection, packed with vegetable, protein, healthy fats, crispy and so filling.
Burgers are not just – bun, patty, ketchup and dullness.
They can be healthy or much healthier, they can be made with meat and dairy, vegetarian but also – they can be delicious and VEGAN!
Let me amaze you!

 (From this recipe you will get around 10 burger patties.)


Ingridiences:
240 g red kidney beans (rinsed)
160 g of onion (finely chopped)
260 g of carrot (grated)
3 flax eggs (for one egg mix 1 tablespoon of ground flax seeds with 2 ½ tablespoons of water)
13 g of salt
18 g of dry vegetable stock
18 g of nutritional yeast
10 g of ground cumin
3 g of chilli
18 g of marjoram
3 g of pepper
3 g of paprika
4 g of smoked paprika
4 g of thyme
14 ml of Tamari
17 ml of full-fat mustard
100 g oatflour
180 g breadcrumbs + little bit more for later use
6 g of powder garlic
150 g of Vegemince Linda McCartney

I was really lazy so I have used my food processor for everything.
But feel free to do things by hand – it will be perfect as well.
In a big bowl of choice or food processor add first – beans, flax eggs, grated carrots, onions and pulse until fully combined, but not too smooth.
Then, add all seasoning, Tamari, full-fat mustard, oat flour and bread crumbs.
Pulse until combined or mix together by hand.
When combined, add VEGEMINCE and stir by hand.

Let your mixture rest over night or at least for an hour.
Later make patties from 160 g of mixture and create a nice rounded patty which you will coat generously in bread crumbs.
Place a patty into a freezer 30 minutes before use and then fry in vegetable oil and knob of butter 8 minutes per side.



Now.
The important part.
Take a bun of your choice, cut it in half and toast sides, where another additives will be placed until golden.
It will make a big difference.
Now, my favorite sauce for burger is a good barbecue or tartar sauce or in this case – vegan mayonnaise with a generous amount of finely chopped semi sweet pickles and finely chopped onion.
Then for some greens – what about baby spinach, kale, or rucola?
Also never forget that you need – a good ripe tomato, nice thin slices of cucumber and for more good fats and creaminess – few slices of avocado.
And there you go.
Good healthy burger with all you need!

And if you have a lot of left over non cooked patty mixture – freeze it up to 3 months!




Czech:

Co by mohlo být lepšího?

Představte si čerstvou bulku potřenou máslem a zlehka opečenou na pávy dozlatova.
Čerstvou zeleninu.
Krémovou majonézu s najemno nakrájenou cibulí, kyselou okurkou a namíchanou s troškou láku z okurek.
A především ta nejdůležitější věc – výborná placka.
Okořeněná k dokonalosti, naplněna zeleninou, bílkovinami, zdravými tuky, křupavá a velice sytá.
Burgery nejsou jenom – bulka, placka, kečup a nuda.
Můžou být zdravé či mnohem zdravější, mohou být udělány s masem a mléčnými produkty, vegetariánské, ale také – mohou být báječné a VEGANSKÉ!
Nechte mě Vás ohromit!

(Z tohoto receptu by Vám mohlo vzejít cca 10 středních placek na burger)


Ingredience:
240 g červených fazolí (vymytých)
140 g cibule (najemno nakrájené)
260 g mrkve (nahrubo nastrouhané)
3 vajíčka z lněných semínek (pro jedno vejce smíchejte jednu polévkovou lžíci mletých lněných semínek s 2 ½ polévkových lžic vody)
13 g soli
18 g suchého/sypkého zeleninového vývaru
18 g Lahůdkového droždí
10 g mletého kmínu
3 g chilli
18 g majoránky
3 g pepře
3 g papriky
4 g uzené papriky
4 g tymiánu
14 ml Tamari
17 ml plnotučné hořčice
100 g ovesné mouky
180 g strouhanky + maličko si nechte také na později
6 g sušeného česneku
150 g VEGEMINCE od Linda McCartney)


Byla jsem velice líná, takže jsem použila můj food processor na vše.
Ale nebojte se vše dělat ručně – bude to perfektní tak či onak.
Ve velké míse dle Vašeho uvážení či do food processoru přidejte nejdříve – fazole, flax vajíčka, nastrouhanou mrkev, cibuli a pulzujte či míchejte, dokud nebude vše spojeno, ale ne přehnaně jemné.
Pak přidejte koření, Tamari, hořčici, ovesnou mouku a strouhanku.
Znovu pulzujte párkrát či promíchejte důkladně ručně.
Až budete mít hotovo, tak přidejte nakonec VEGEMINCE a zamíchejte dohromady.

Nyní nechte směs odpočinout přes noc či aspoň hodinu.
Později budeme tvořit placky z cca 160 g směsi, ze které vytvarujte pravidelné a kulaté karbanátky/placky a obalte je ve strouhance.
Dejte placku do mrazáku odpočinout 30 minut před použitím a pak smažte v oleji a štědrém kousku másla (10 g a více) a to po dobu 8 minut na každé straně.

Nyní.
Ta nejdůležitější část.
Vezměte bulku dle Vaší volby, rozpulte a části, kam budete dále pokládat další ingredience opečte dozlatova na pánvi.
Věřte mi, dělá to ohromný rozdíl.
Nyní, má oblíbená omáčka pro burger je dobrá barbecue či tatarka nebo v tomto případě – vegan majonézá se štědrým množstvím najemno nakrájené cibule a kyselé okurky.
Nyní by to chtělo nějakou tu zeleninu – co třeba baby špenát, kadeřávek nebo rukolu?
A nikdy nezapomínejte na to, že potřebujete -  dobré zlaté rajče, na tenké plátky/kolečka nakrájenou okurku a pro více zdravých tuků – pár plátku avokáda.
A tady to máte.

Dobrý a zdravý burger, který má vše co potřebujete!



Žádné komentáře:

Okomentovat