úterý 3. ledna 2017

VEGAN MUJADDARA WITH RED LENTILS, SPICY GREEN BEANS AND FLAVORFUL TOMATO SAUCE WITH BUTTER BEANS/VEGAN MUJADDARA S ČERVENOU ČOČKOU, PIKANTNÍMI ZELENÝMI FAZOLKAMI A RAJČATOVOU OMÁČKOU PLNOU CHUTÍ S BÍLÝMI FAZOLEMI



I was craving something special.
Something different from what I normally eat and also because I got back on a track with the way I eat, I wanted something delicious and healthy.
And I love Middle East cousine.
All that aroma, textures, culture, delicious food.
And if you are new to it – my Mujaddara is the way how to begin.
I’ve just changed bits and pieces to try it differently.
Hope you will love it as much as I do!

(All these recipes will give you aroung 5-6 medium portions)


SPICY GREEN BEANS:

Ingrediences:
700g of green beans (frozen or fresh – I have used frozen)
1 teaspoon of oregano
1 teaspoon of basil
1 teaspoon of salt
1 teaspoon of chilli flakes
2 teaspoons of instant vegetable bouillon (In Europe – ALNATURA is really a good one)
½ teaspoon of ground cumin
½ teaspoon of freshly ground nutmeg

In a large pan preheated on a medium high heat with olive oil add beans along with all the seasoning and let them defrost and then fry them on a pan until slightly golden brown.





FLAVORFUL TOMATO SAUCE WITH BUTTER BEANS

Ingrediences:
720g of finely diced ripe tomatoes
650ml of vegetable stock
125ml of tomato paste
7g of coriander seeds (ground or whole)
5g of paprika
5g of marjoram
4 bay leaves
3g of salt and pepper
5g of ground cumin
½ teaspoon of freshly ground nutmeg
480g of butter beans from can (DO NOT FORGET TO RINSE THEM!)

In a pan or a pot preheated on a medium high heat with few generous drops of olive oil, add everything except for beans and bring it to boil, then reduce heat to simmer and cook it this way with a lid on for 20 minutes.
After 20 minutes add beans to your sauce and simmer with a lid on for 15 more minutes.


MUJADDARA

Ingrediences:
320g of brown rice (Instruction for my rice says to cook for 25-30 minutes)
320g of finely diced onion
380g of finely sliced onion
1 teaspoon of ground cumin
2 cloves
230g of red lentils
1000ml of hot water

In a pot with generous two tablespoons or more of oil preheated to medium high heat add finely diced onion and caramelize it until dark brown color, then add rice, boiling water, cumin and cook it with a lid on for 14 minutes.
After 14 minutes, add two cloves and red lentils and cook until all water evaporated, which should take you around 14 minutes again.

In a separate pan caramelize with a generous  bit of olive oil rest of your onions.



And you are done!
Now just put everything together.
Amazing green beans, delicious tomato sauce with butter beans and delicious Mujaddara with generous sprinkle of caramelized onions on top!
Enjoy!




 Czech:


Poslední dny jsem měla chuť na něco speciálního.
Něco jiného, než co normálně jím a také protože jsem se konečně vrátila k tomu jak jíst, tak něco výborného a zdravého.
Miluji kuchyni Středního Východu.
Všechno to aroma, texturu, kulturu, výborné jídlo.
A pokud je pro Vás tato kuchyně něčím novým – má Mujaddara je způsob jak začít.
Pouze jsem pár věcí pozměnila.
Doufám, že to budete milovat tak moc, jak já!

(Všechny tyto recepty Vám dají cca 5-6 středních porcí)



PIKANTNÍ ZELENÉ FAZOLKY:

Ingredience:
700g zelených fazolek (mražených nebo čerstvých – Já použila mražené)
1 čajová lžička oregana
1 čajová lžička bazalky
1 čajová lžička soli
1 čajová lžička chilli flakes nebo
2 čajové lžičky instantního zeleninového bujonu (V Evropě – ALNATURA je velice dobrý)
½ čajové lžičky mletého kmínu
½ čajové lžičky čerstvě nastrouhaného muškátového oříšku

Do velké pánve předehřáté na středně vysoké teplotě s olivovým olejem přidejte fazolky spolu s veškerým kořením a umožněte jim rozmrznout, poté je smažte dokud nebudou lehce zlatavě hnědé.



RAJČATOVÁ OMÁČKA PLNÁ CHUTÍ S BÍLÝMI FAZOLEMI

Ingredience:
720g najemno na kostičky nakrájených rajčat
650ml zeleninového vývaru
125ml rajčatového protlaku
7g semínek koriandru (mletých či celých)
5g papriky
5g majoránky
4 bobkové listy
3g soli a pepře
5g mletého kmínu
½ čajové lžičky čerstvě nastrouhaného muškátového oříšku
480g bílých fazolí z plechovky (NEZAPOMEŇTE JE PROPLÁCHNOUT ŘÁDNĚ VODOU!)


Do pánve či hrnce předehřátého s pár štědrými kapkami olivového oleje přidejte vše až na fazole a přiveďte k varu, poté snižte teplotu a duste s pokličkou po 20 minut.
Po 20 minutách přidejte fazole k omáčce a duste po dalších 15 minut.


MUJADDARA

Ingredience:
320g hnědé rýže (Instrukce na mé rýži zněly, že se má rýže má vařit po 25-30 minut)
320g na jemné kostičky nakrájené cibule
380g na velice jemné proužky/plátky nakrájené cibule
1 čajová lžička mletého kmínu
2 hřebíčky
230g červené čočky
1000ml horké vody


Do hrnce se štědrými dvěma polévkovými lžícemi oleje či více, předehřátého na středně vysokou teplotu přidejte na jemné kostičky nakrájenou cibuli a karamelizujte ji do tmavě hnědé barvy, poté přidejte rýži, vařící vodu, kmín a vařte s pokličkou po 14 minut.
Po 14 minutách přidejte 2 hřebíčky spolu s červenou čočkou a vařte dokud se všechna voda nevypařila, což by mělo trvat cca dalších 14 minut.
V pánvi se štědrou troškou olivového oleje zkaramelizujte zbytek cibule.

A máte hotovo!
Nyní pouze vše dát dohromady.
Skvělé zelené fazolky, výbornou rajčatovou omáčku s bílými fazolemi a senzační Mujaddara se štědrým posypem karamelizované cibule navrchu!

Ať Vám chutná!

Žádné komentáře:

Okomentovat